Okul çağı çocuklarında beslenme nasıl olmalı?

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
416,383
Çözümler
1
Tepkime
16
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
255,000
Evlatların sağlıklı bir hayata sahip olabilmeleri için beslenmelerine dikkat etmek çok değerlidir. 6-12 yaş aralığı evlatlar için büyüme gelişmenin en süratli olduğu devirdir. Her yıl ortalama 5 cm uzunlukları uzarken, 2 kg tartı artışı gözlenir. Bu devir de mektep çağına denk gelmektedir. Kızlar için büyüme gelişmenin en süratli olduğu yaş aralığı 10-14 iken erkeklerde 12-16’dır.Yeterli ve istikrarlı beslenme ile münhasıran mektep çağındaki evlatların zihin gelişimlerine de ekte bulunarak, sağlıklı ve zinde bir formda derslere konsantre olmalarını sağlayıp mektep muvaffakiyetleri arttırır.

Mektep Çağı devrinde artan kalori ve protein gereksinimi yerinde olarak karşılanması oluşabilecek marazlara karşı direnç gösterilmesini sağlar. Çocuklarda güç gereksinimi öncelikle iştah artışı biçiminde kendini gösterir ve öğün aralarında ek besin tüketme isteği, hane dışında yeme eğilimi artar. Ana öğünleri atlama ve öğün aralarında gelişigüzel, süratli hazır yemek yeme alışkanlığı oluşur. Ana öğünlerin münhasıran de kahvaltının atlanması büyüme ve gelişme sürecinde problemlere neden olacağı üzere, tıpkı vakitte mektep muvaffakiyetini da olumsuz etkilemektedir.

Mektep çağındaki çocuklarda kahvaltı başarıyı ve büyümeyi etkileyen kıymetli bir faktördür.

Evlatların kahvaltı yapmadan güne başlaması engellenmelidir. Yumurtasız kahvaltı olmaz

Her gün kesinlikle bir yumurta! Ana sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı. İçeriğindeki Kolin az 5 günü evladınızın yumurta yemesine itina gösterin.

Güçlü kemikler için kalsiyum kaynaklarına bölge açın.

Günde iki bardak süt! Kalsiyumun en âlâ kaynaklarından biri; süt. Kemiklerin gelişimini ve dişlerin oluşumunu sağlayan kalsiyumu ehil ölçüde almak için, evlatların günde iki bardak süt ve bununla birlikte yoğurt, peynir üzere süt eserlerini de tüketmesi gerekir.

Haftanın 2-3 günü balık tüketilmeli!

Balıkta bulunan omega 3 yağ asitleri çocuklarda büyüme, merkezi had sistemi, dimağ ve vücut gelişimi için çok değerlidir. Başkaca omega 3 yağ asitleri büyüme periyodunda olan çocuklarda öğrenme yeteneğini artırır. Omega 3 kaynağı bir öteki besin de, ceviz! Evladınızın beslenmesinden 2 tüm cevizi eksik etmeyin.

Çok tahıllı esmer ekmek tüketmesi sağlanmalı.

Tahılların evlat beslenmesindeki kıymeti büyük! Tahıllar besleyici ve doyurucu besin unsurlarıdır, tıpkı vakitte herkes tarafından kolaylıkla da tüketilebilir. Bitkisel protein kaynağı olan tahıllar, B vitaminlerinden varlıklı olup içerdikleri minerallerle de evlat beslenmesinde çok büyük kıymet taşırlar.

Vitamin mineraller kıymetli..Cocuğunuzun besin kaynaklarından almasına itina gösterin.

Demir eksikliği olan çocuklarda dimağ gelişimi olumsuz etkileniyor! Yumurta, et, kuru baklagiller, pekmez üzere besinler demir içerir. Bu besinlerin zayıf alınması sonucunda da kansızlık ortaya çıkmakta! Nizamlı olarak evladınızın demir depolarına baktırın.

Evladınızın dimağını çinko ile besleyin! Dimağ ve beğenilen en çok bulunan minerallerdendir. saçların uzaması, koku-tat almada vazifeli değerli bir mineraldir. Zayıflığında zihinsel kapasitenin azalması ve çocuklarda gelişim zayıflığı görülmekte! Evladınızın nizamlı olarak et ve et eserleri, deniz eserleri ve tam tahılları tüketmesine ihtimam gösterin.

B12 vitaminine dikkat! Eksikliğinde yorgunluk, dikkat dağınıklığı, algılamada zorluğa yol açar, kansızlık görülür. Kaynakları ise yalnızca hayvansal besinler! Evladınızın sistemli olarak haftada en az 5 gün yumurta, 2-3 gün al et ve günde 3 porsiyon yağı azaltılmış süt ve süt eserleri tüketmesini sağlayın.

Sağlıklı , başarılı ,mutlu bir eğitim talim periyodu olsun.
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Benzer konular

  • Soru
Mektep çağı evlatları , hayatları boyunca sürdürecekleri alışkanlıkları bu yaşlarda edinirler. Onların sağlıklı büyümesi , yeterli beslenmesi ve fizikî aktivite alışkanlığı kazanması için bu periyot çok değerlidir. Mektep periyodu ile evlat dış yerküre ile tanışır. Etrafını , arkadaşlarını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Evlatların yetişkin bir birey olana kadar ki süreçte gelişimlerini sağlıklı ve yeteri seviyede tamamlamaları gerekir. Gelişme çağında olan evladın kâfi ve istikrarlı beslenmesi çok büyük kıymet taşımaktadır. Evladın hem zihinsel hem de bedensel güç ve besin öğeleri gereksiniminin karşılanması...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Ders zilleri çaldı ve çocuklar artık okula başladı.Sağlıklı,yeterli ve dengeli beslenmenin her yaşta olduğu gibi özellikle büyüme ve gelişmenin olduğu çocukluk döneminde de çok önemlidir.Çocuğunuzun hem dersteki performansının artması hem de sağlıklı bir birey olması için size birkaç öneri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Boşanma kararı çocuğa nasıl anlatılmalıdır?Boşanma kararı, ebeveynin her ikisinin de bulunduğu bir ortamda anlatılmalıdır. Konuşmanın yapılacağı mahal evlilik birliği boyunca ortak kullanılan bir mesken olacağı üzere konut dışında bir bölge de olabilir. Fakat, her ne olursa olsun yapılacak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
39
  • Soru
Şişmanlık, son yıllarda genç, yaşlı herkesin ortak sorunu haline geldi. Yerküre Sıhhat Örgütü'nün bildirdiği datalara göreyse, çocukluk çağında görülen şişmanlık, yeniçağın en büyük sıhhat meselelerinden biri haline gelmiş durumda. Çocukluk çağı şişmanlığının en temel nedenlerinden biri asrî...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
Üst Alt