Orta Kulak İltihabı

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
416,383
Çözümler
1
Tepkime
16
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
255,000
Akut orta kulak iltihabıçocukluk çağının sık karşılaşılan hastalıklarından biridir. Çocukların çoğunluğu çocukluk döneminde en az bir kez orta kulak iltihabı olur. Erkeklerde, biberonla beslenenlerde, daha küçük yaşta olanlarda, orta kulak iltihabı sık olan kardeş varsa, kalabalık ortamlarda yaşam, evde sigara içilmesi, genetik faktörler hastalığın sıklığını arttıran hazırlayıcı durumlardır. Ayrıca yarık damak olan hastalar, bağışıklık yetmezliği olan hastalar, silier diskinezi olan hastalar, Down sendromu ve kistik fibrosis hastalarında daha sık görülür.

Orta Kulak İltihabı Belirtileri

Orta kulak boşluğu normalde havalı bir boşluktur ve boyutu kişiden kişiye değişiklik gösterir. Orta kulaktaki havanın basıncı östaki tüpü aracılığı ile dengelenir. Östaki tüpünün bir ucu orta kulak boşluğuna öbür ucu geniz bölgesine açılır. Bu tüp normalde kapalı konumdadır ve yutkununca , ve çiğneme esnasında açılır. Normal olarak kapalı olması geniz bölgesinden gelecek istenmeyen şeylerin gelmesini engeller.

Orta kulak iltihabı ; kış aylarında, kalabalık ortamların daha fazla paylaşılması ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık olaması nedeniyle daha çok görülür.

Orta kulak iltihap sağlam kulak zarı arkasındaki orta kulak boşluğunun inflamatuvar hastalığıdır.

Orta Kulak iltihabı kulak zarı görüntüsü

Akut orta kulak iltihabı bakteriyel iltihaptır.

Geniz eti bu bakteriyel enfeksiyonların kaynağı olabilir. Genizden östaki tüpü aracılığı ile bu organizmaların geri taşınması/taşması burun sümkürme ve burun kapalı yutkunma ile artar. Orta kulak boşluğunun basıncın azaltıp emme etkisi yapan diğer bir durumda burun çekme alışkanlığıdır.

Orta kulak iltihabı geniz eti olan çocuklarda daha sık olur. Bu durum geniz etinin boyutu ile orantılı değildir.

Akut orta kulak iltihabının tedavisi

Antibiyotikler kullanıma girdiğinden beri akut orta kulak iltihabına bağlı komplikasyonlar nadir görülür. Ancak hastalar kontrole çağrılarak verilen tedavinin etkinliği değerlendirilir.

Tanıda ilk adım hikaye genelde çocuğun bakıcısı yada annesi tarafından verilir. Küçük çocuklarda huzursuzluk, uyumama, hasta kulağı çekiştirme ve oynama, ateş görülürken büyük çocuklar çoğunlukla kulak ağrısı anlatırlar.

Hasta hikayesi ve muayene bulguları ile tanı konulur.

Tedavide uygun grup antibiyotikler kullanılır.

Akut otittedavisinde takip iki nedenle önemlidir. Birincisi hastalığın gerilediğinin yada komplikasyon gelişip gelişmediğinin görülmesi için ikincisi ise orta kulak oluşan sıvının geçip geçmediğinin değerlendirilmesidir. Küçük çocuklarda ab yararının değerlendirilmesi için 3 gün sonra kontrol yararlıdır. Bütün çocuklarda iki haftanın sonunda tekrar muayenesi gerekir. Eğer (süpürasyon) dış kulak yolunda akıntı oluşmuşsa bu geçene kadar takip edilmelidir.
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Üst Alt