Osmanlı Devleti Çöküş Sebepleri Maddeler Halinde Kısaca

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
414,272
Çözümler
1
Tepkime
15
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
252,565
Osmanlı Devletinin çöküş nedenleri maddeler halinde nelerdir,
Osmanlı Devletinin çöküş nedenleri özet kısaca


Osmanlı Devleti’nin çökmesinin pek çok siyasi, ekonomik, sosyal nedenleri vardır. Bu nedenler maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir:

Coğrafi Keşifler ile keşfedilen yeni ticaret yolları Osmanlı Devleti üzerinden geçmekte olan Baharat ve İpek yollarının önemini yitirmesine neden oldu. Ticari olarak büyük bir darbe yiyen Osmanlı Devleti içerisinde geçimini bu yolla sağlayan büyük bir kesim vardı ve bunların refah düzeyi oldukça düşmüştü. Devletin büyük bir ekonomik kaybı oluşmuştu ve bunun yanı sıra halk huzursuzlanmaya başlamıştı.
Sınırsız maden kaynakları bulan Avrupalı devletlerde altın ve gümüş gibi değerli madenlerin bolluğu hammadde taleplerinin artmasına yol açtı. Böylece zenginleşen Avrupa Kıtası’na talep artması üzerine Osmanlı’dan hammadde akışı arttı. Yiyecek sıkıntısı baş gösterdi. Hammadde sıkıntısı da Osmanlı El Sanatlarına büyük bir darbe vurmuştu. Değerli maden sıkıntısı Osmanlı Devleti’nde boy göstermeye başlamıştı ve Akçe’nin değerinin düşürülmesi zorunda kalındı. 100 dirhemden 269 Akçe kesen Osmanlı Devleti III. Murad döneminde 100 dirhemden 950 Akçe kesmek zorunda kalmıştı
Ekonomik anlamda en büyük sıkıntı Kapitülasyonlar sebebiyle oluşmuştur. Kapitülasyonlar sayesinde Fransa’ya verilen bazı imtiyazlar daha sonra Osmanlı Devleti’ne ayak bağı olmuştur ve devletin istismar edilmesine yol açmıştır.
1838 Balta limanı Antlaşması sayesinde gayri müslimlerin ticaret kısıtlaması ortadan kalktı ve gümrük duvarını ortadan kaldıran bu antlaşma ile ucuz Avrupa malları Osmanlı pazarına sokulmuş oldu.
1854′te Avrupa ile ilk borç antlaşması yapıldı. Alınan borçlar yatırım olarak değerlendirilmedi. Bu paralar savaş ve zevk için harcandı. Gösterişe giden paraların faizleri bile ödenemez bir hal aldı. Sonuçta alacaklı devletler 1881 de Duyun-u Umumiye kurarak Osmanlı Devletinin bütün gelir kaynaklarına el koydular.
Ekonomi bozulunca devlet kurumları ile sosyokültürel yapı da gerilemeye başladı. Taht kavgaları artmıştı. Ulema, kadınlar ve saray ağaları otorite boşluğundan yararlanarak taht kavgalarına varan kargaşalar çıkarmışlardır.
Veliahtlar merkezden ayrılmak istemiyordu ve üç kıtaya yayılmış olan devletin bu şekilde yönetilmesi aksaklıklar çıkarıyordu. Celali isyanları bu sebeple başlamıştı fakat kimse bunun önemini kavrayamamıştı.
Savaşlar önceden büyümek için yapılırken artık sınırları korumak için yapılıyordu ve bitmek bilmeyen bu savaşlar büyük kayıplara yol açıyordu. Artık savaşlar sadece sınırları korumak amacıyla yapıldığından bol ganimetle dönülmüyordu. Bu durum hem ekonomiyi zor duruma sokuyor hem de faydalı yaşlardaki potansiyel iş gücüne sahip insanların savaşlarda eriyerek yok olmasına neden oluyordu.
Tımar sistemi bozulmuştu ve sipahilerin önemi kalmamıştı. Ateşli silahlara sahip yeniçerilerin önemi artmıştı fakat bunların maaşlarını direk olarak hazineden alıyor olması ekonomiyi iyice zor bir duruma sokmuştu.
Milliyetçilik akımları çok uluslu bir imparatorluk olan Osmanlı Devleti’ni sıkıntıya sokmuştu. Sırp ve Yunan isyanı gibi isyanlar ülkeyi çokça uğraştırmıştı.
Avrupalılar Osmanlı’nın çeşitli yerlerinde bilimadamı yetiştirmek adı altında okullar açmıştı fakat bunları daha çok kendi kültürlerini yaymak için kullanıyordu. Bu sebeple Osmanlı kendi bünyesinde yetişen insan gücü potansiyelini etkin bir şekilde kullanamaz olmuştur.
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Benzer konular

  • Soru
Osmanlı Devleti sanayileşen devletler ile rekabet edebilir duruma gelmek için neler yapabilirdi kısaca bilgi, Sanayi inkılabının gerçekleşmesi ile birlikte bir çok Avrupa ülkesi gelişme göstererek sanayileşme yolunda ilerlemeye başlarken Osmanlı Devleti sanayi inkılabından olumsuz etkilenerek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
  • Soru
Osmanlı Devletinin Gerileme Dönemi Nedenleri Osmanlı Devletinin Gerileme Dönemi Sebebleri Osmanlı Devletinin Gerileme Dönemi Hakkında Bilgi Osmanlı Devletinin Gerileme Dönemi Osmanlı Devleti Gerileme Dönemi, Osmanlı tarihinde Karlofça Antlaşması’ndan 1699,başlayarak, Yaş Antlaşmasına kadar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
  • Soru
Sanayi İnkılabının Osmanlı Devleti Üzerindeki Etkileri Nedir? Sanayi İnkılabı,buhar gücünün bulunması,bu gücün üretimde kullanılmaya başlanması sonucunda ortaya çıkan üretimin basit el aletleri ile pahalıya ve yavaş yapılması uygulamasının terk edilmesi,üretimin fabrikalarda hızlı ve ucuza...
Cevaplar
0
Görüntüleme
29
  • Soru
17. Yüzyılda Osmanlı Devleti Konu Anlatım 17. YÜZYILDA OSMANLI DEVLETİ 17. yüzyıl başlarından itibaren Osmanlı Devleti eski gücünü kaybetmeye başladı. Yapılan savaşların uzaması yer yer yenilgilerin alınması, sınırların genişlemesinin yavaşlaması, iç isyanların artması, mali sorunların...
Cevaplar
0
Görüntüleme
41
  • Soru
İstanbul'un fethinin dini siyasi ekonomik nedenleri nelerdir kısa bilgi, İstanbul’un Fethinin Dini Nedenleri: Peygamber efendimizin fethi, İstanbul’u fethedecek olan komutanı ve askerleri övmesi Fatih Sultan Mehmet’i daha da fethe yakınlaştırmıştır. İstanbul, Ortodoksların merkezi konumundaydı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
33
Üst Alt