Osmanlı Devleti’nde Denizcilik (Savaşlar) Hakkında Bilgi

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
414,272
Çözümler
1
Tepkime
15
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
252,565
Osmanlı Devleti’nde Denizcilik (Savaşlar) Hakkında BilgiOsmanlı Devleti’nde Denizcilik (Savaşlar)

Osmanlı Devleti’nin ilk donanması Karasibeyliği’nin donanmasından oluşturulmuştur. Yani Osmanlı Devleti’nin donanmasının temelleri Karasibeyliği’nin ele geçirilmesiyle atılmıştır.
Fatih Sultan Mehmet döneminde Cenevizlilerden Amasra alındı. Candaroğulları Beyliği’ne son verildi. Trabzon Rum Devleti’ne son verildi ve Trabzon alındı. Kırım, Osmanlı Devleti’ne bağlandı.

NOT: Kırım’ın alınması ile Karadeniz bir Türk gölü haline geldi. Doğu ticaret yolları (İpek ve Baharat Yolu) güvenlik altına alındı.
Kanuni Sultan Süleyman döneminde Rodos Adası fethedildi (1522). Avrupalıların Barbaros dedikleri Hızır Reis Kaptan-ı Derya yapıldı. Preveze Deniz Savaşı yapıldı.
Preveze Deniz Savaşı (1538)Osmanlı donanması ile Venedik, Ceneviz Malta, İspanya ve Portekizlilerden oluşan Haçlı donanması arasında yapıldı.

Nedeni; Osmanlı Devleti’nin, Akdeniz ticaretini denetimi altına almak istemesi, Barbaros Hayrettin Paşa’nın Akdeniz’de kazandığı başarıların Avrupalıları telaşlandırması.
Savaşı, Osmanlı donanması kazandı.
Preveze Deniz Zaferi ile Akdeniz’deki üstünlük Osmanlıların eline geçti.
NOT: Preveze Deniz Savaşı’yla Akdeniz bir Türk gölü haline geldi.
NOT: Preveze Deniz Savaşı, Osmanlı Devleti’nin denizlerdeki ilk ve en önemli başarısı olmuştur.
Kıbrıs’ın Fethi (1571) Kıbrıs Venediklilerin elindeydi.
Nedeni; Osmanlı Devleti’nin, Doğu Akdeniz’i güvenlik altına almak istemesi, Venediklilerin Türk gemilerine saldırmaları, Kıbrıs’ın zengin bir ülke olmasıdır.
Lala Mustafa Paşa komutasında gönderilen donanma, Kıbrıs’ı Venediklilerden aldı.
Kıbrıs’ın alınmasıyla; Anadolu, Suriye ve Mısır arasındaki deniz yolu güvenlik altına alındı, Doğu Akdeniz’de Osmanlı hâkimiyeti güçlendi, Akdeniz tamamen Osmanlı egemenliğine girdi.
İnebahtı Deniz Savaşı (1571) Osmanlı donanması ile Venedik, Ceneviz, İspanya, Portekiz ve Malta donanmalarının oluşturduğu Haçlı donanması arasında yapıldı.
Sebebi; Osmanlıların Kıbrıs’ı alması, Doğu Akdeniz’de daha da güçlenmeleridir.
Savaşı, Haçlı donanması kazandı ve Osmanlı donanmasını İnebahtı’da yaktılar.
Sonucu; İnebahtı yenilgisi Osmanlı Devleti’nin Akdeniz’deki egemenliğini bir süre için sarsmıştır. Ancak kısa sürede güçlü bir donanma ile üstünlük yeniden sağlamıştır (İnebahtı yenilgisinden sonra Sokullu Mehmet Paşa Venedik elçisine; “Biz Kıbrıs’ı almakla sizin kolunuzu kestik. Siz de donanmamızı yakmakla bizim sakalımızı tıraş ettiniz. Kesilen kolun yerine başkası gelmez; fakat tıraş edilen sakal daha gür çıkar.” demiştir).
NOT: Osmanlı donanması, 1770 yılında Çeşme Limanı’nda, 1853’te Sinop’ta yakıldı.
Osmanlı Devleti ile Rusya arasında 1774’te Küçük Kaynarca Antlaşması imzalandı.
Kırım Savaşı’ndan sonra Osmanlı Devleti ile Rusya arasında 1856 yılında Paris Antlaşması imzalandı. Bu antlaşmayla Osmanlı Devleti bir Avrupa devleti sayıldı, Avrupa devletler hukukundan yararlanmaya başladı ve toprak bütünlüğü Avrupa devletlerinin garantisi altına alındı
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Benzer konular

  • Soru
Osmanlı Devleti’nin Deniz Savaşları Nelerdir, Osmanlı Devleti Deniz Savaşları Hakkında Bilgi Kısaca, Preveze Deniz Zaferi 1538 Osmanlı Devleti’nin Akdeniz üstünlüğünün kesin olarak sağlanması amacıyla; Osmanlı’yı durdurmak isteyen Avusturya, Venedik, Malta, İspanya ve Portekiz’in katıldığı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
  • Soru
Kanuni Sultan Süleymanın Katıldığı Savaşlar Belgrad Seferi Kanûnî Sultan Süleyman tahta çıktığında Avrupa’nın en güçlü devleti Roma-Germen İmparatorluğu (Almanya) idi. Almanya İmparatoru Şarlken Macaristan’a hakim olmak için Macar kralı ile yakın akrabalık ilişkileri kurmuştu. Macar Kralı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
30
  • Soru
Preveze Deniz Savaşı - Preveze Deniz Savaşı Nedeni - Preveze Deniz Savaşı Sonucu - Preveze Deniz Savaşı Konu Anlatım (1538) Savaşın Nedenleri 1. Barbaros Hayrettin Paşanın Osmanlı donanmasıyla, Egede Venediklilere ait kaleleri alması ve İtalya kıyılarına seferler yapması, 2. Osmanlıların...
Cevaplar
0
Görüntüleme
40
  • Soru
Osmanlı devleti yükselme dönemi Osmanlı devletinin yükselme dönemi Osmanlı Devletinin Yükselme Devri (1453-1579) Yükselme Devri Padisahları *Fatih (II.Mehmet), *II.Bayezıt, *Yavuz Sultan Selim, *Kanuni Sultan Süleyman, *II. Selim, *III. Murat FATİH SULTAN MEHMET DÖNEMİ (1451-1481) İstanbul'un...
Cevaplar
0
Görüntüleme
51
  • Soru
Osmanlının yaptığı deniz savaşları Osmanlı Devleti'nin Deniz Savaşları Nelerdir? Osmanlı hangi deniz savaşlarını yapmıştır Preveze Deniz Zaferi (1538) Osmanlı Devleti Akdeniz'deki üstünlüğünü pekiştirmek düşüncesindeydi. Bu amaçla Osmanlı aleyhine Akdeniz'de Avusturya, Venedik, Malta, İspanya...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
Üst Alt