Rengi yeşile dönüşen patatese dikkat
Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamlarda uzun süre bekletilen patateslerin renginin sarıdan yeşile dönüştüğünü belirten uzmanlar, yeşillenmiş patateslerin içerdikleri "solanim" adı verilen bir madde nedeniyle zehirleme etkisi yapabileceğini söylüyorlar
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Ecevit, patatesin, tahıllardan sonra en önemli bitkisel besin kaynağı olduğunu söyledi.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yüksek miktarda tüketilen patatesin, bazı standartlara dikkat edilmediği takdirde zehirlenmelere yol açabileceğini vurgulayan Ecevit, halkın büyük bir bölümünün patatesle gelen tehlikeler konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirtti. Ecevit, çeşitli nedenlerle oluşan renk değişikliklerinin patatesin istenilen standartlara uygun olup olmadığını gösteren en önemli belirti olduğuna dikkati çekti.
''Yeşillenmiş patatesler içerdikleri (solanim) adı verilen bir madde nedeniyle zehirleme etkisi yapabilir'' diyen Ecevit, şunları kaydetti:
''Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamlarda uzun süre bekletilen patateslerin rengi, sarıdan yeşile döner. Bu yeşillenme patateste, tüm yeşil bitkilerde bulunan klorofil maddesinin de arttığını gösterir. Bir kısmı ya da tamamı yeşil renge bürünmüş patatesler, bu madde nedeniyle zehirleme etkisi yapabilir. Patatesteki yeşil rengin koyuluğu arttıkça zehirleme etkisi de artar. Bu tür patatesleri yiyen kişinin vücut direnci zayıf ise sonuç ölüme kadar varabilir.'
Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamlarda uzun süre bekletilen patateslerin renginin sarıdan yeşile dönüştüğünü belirten uzmanlar, yeşillenmiş patateslerin içerdikleri "solanim" adı verilen bir madde nedeniyle zehirleme etkisi yapabileceğini söylüyorlar
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Ecevit, patatesin, tahıllardan sonra en önemli bitkisel besin kaynağı olduğunu söyledi.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yüksek miktarda tüketilen patatesin, bazı standartlara dikkat edilmediği takdirde zehirlenmelere yol açabileceğini vurgulayan Ecevit, halkın büyük bir bölümünün patatesle gelen tehlikeler konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirtti. Ecevit, çeşitli nedenlerle oluşan renk değişikliklerinin patatesin istenilen standartlara uygun olup olmadığını gösteren en önemli belirti olduğuna dikkati çekti.
''Yeşillenmiş patatesler içerdikleri (solanim) adı verilen bir madde nedeniyle zehirleme etkisi yapabilir'' diyen Ecevit, şunları kaydetti:
''Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamlarda uzun süre bekletilen patateslerin rengi, sarıdan yeşile döner. Bu yeşillenme patateste, tüm yeşil bitkilerde bulunan klorofil maddesinin de arttığını gösterir. Bir kısmı ya da tamamı yeşil renge bürünmüş patatesler, bu madde nedeniyle zehirleme etkisi yapabilir. Patatesteki yeşil rengin koyuluğu arttıkça zehirleme etkisi de artar. Bu tür patatesleri yiyen kişinin vücut direnci zayıf ise sonuç ölüme kadar varabilir.'