Retina Dekolmanı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nedir

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
416,383
Çözümler
1
Tepkime
16
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
255,000
Retina Dekolmanı Nedir?
Retina Dekolmanı Belirtileri
Retina Dekolmanı Retina Hastalıkları

Retina dekolmanı her yıl 10.000 de 1 kişide gözlenen, görmeyi ciddi şekilde tehdit eden bir göz problemidir. Orta yaş ve üzerinde daha sık olmak üzere her yaşta ortaya çıkabilir. Acil olarak tedavi edilmezse, kısmi veya tam görme kaybına neden olabilir.

Retina dekolmanı, retina sinir tabakasının altındaki pigment epitelin tabakasından ayrılmasıdır. Çoğunlukla retinada oluşan yırtık veya delikler yüzünden, bu iki tabakanın arasına sıvı sızmasıyla gelişir. En sık, yüksek miyop hastalarında görülür. Retina tabakası gözün ön-arka çapı arttıkça gerilir ve üzerindeki gerilme alanı incelmeye ve bozulmaya başlar. Bazı ailesel veya dejeneratif hastalıklarda ve enfeksiyonlarda da retina çevresinde yer yer incelme ve bozulmalar oluşabilir. Bu arada aynı sebeplerle vitreus jeli de homojenliğini kaybetmeye ve bozulmaya başlar, jel kıvamı değişir ve yavaş yavaş retinadan ayrılır. Bu ayrılmaya vitreus dekolmanı denir. Bu arada büzülen ve yer yer opaklaşan vitreus dokusu gözün içinde görme aksından geçtikçe, kişi tarafından gözün önünde uçuşan sinek veya sis perdesi olarak algılanır.

Belirtileri Nelerdir
Işık çakmaları
Gözde yüzen cisimler
Görme bulanıkııgı
Görüş alanının bir kısmında gölge

Retinada ışıga duyarlı olan rod ve konlar bulunur. Buna ek olarak retinada rodlardan ve koniardan impulsları (uyarıları) beyindeki merkeze taşıyan sinirler bulunur; (optik sinir). Retina esas itibariyle kornea ve lens tarafından yansıtılan imajları işleyen bir filmdir.
Retinanın arkasında ince kan damarlarından meydana gelen bir tabaka vardır. Bu tabaka gözünüzün iyi çalışması için gereken oksijeni ve besleyici maddeleri taşır. Retina bu kan damarları tabakasından ayrılırsa retina dekolmanı meydana gelir.
Retina dekolmanı vakalarının çoğu retinada bir yırtılma veya delinme ile ilgilidir. Göze bir travma, vitröz sıvıda veya gözde yaşlanma nedeniyle meydana gelen değişiklikler gibi nedenlerle meydana gelen bu kusur vitröz sıvının retananın altına akıp alt tabakadan ayırmasına yol açar. Bazen bir tümör veya gözün arka bölümünü etkileyen bir enfeksiyon retina dekolmanından sorumlu olabilir.
Birçok risk faktörü vardır. Miyop kişiler retina dekoImanına diğerlerinden daha yatkındır. Erkeklerde kadınlardan daha fazladır ve diğer ırkıara kıyasla beyaz ırkta daha fazladır. Bazen bu problem bir ailenin birden fazla bireyini etkiler. Dolayısıyla, genetik bir faktör de olabilir.


Tedavisi nasıl olur
Eğer retina dekoımanı maküla ayrılmadan önce tedavi edilirse belki görme yeteneğiniz kurtarılabilir.
Retina ylrtığının henüz dekolman derecesine i1erlemediği durumlarda doktorunuz iki teknikten birini kullanabilir. Sıklıkla, daha fazla dekolmanı önlemek için lazer işlemi yapılır. Fotokoagülasyon olarak bilinen bu proseste, bir lazer ışını retinanın zarar görmüş olan bölgesine yönlendirilir. Tedavi gören bölge o zaman bir skar meydana getirir. Bu da retinanın alttaki dokuya tutulmasını sağlar. Diğer metot kriyopeksinin olarak bilinir ve aşırı soğuktan yararlanır. Gözün, kusuru örten üst bölümüne bir buz sondası uygulanır. Bu skar oluşumuna yol açan bir enfeksiyon meydana getirir. Skar da retinayı alttaki dokuya tutturur.
Fotokoagülasyonun ve kryopeksinin bellibaşlı avantajlarından biri hastaneye yatmadan gerçekleştirilebilmesidir. Fakat retinanız ayrılmışsa daha geniş çaplı ameliyat için hastaneye yatmanız gerekecektir.
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Benzer konular

  • Soru
Retina Dekolmanı Nedir? Retina Dekolmanı Belirtileri Retina Dekolmanı Retina HastalıklarıRetina dekolmanı her yıl 10.000 de 1 kişide gözlenen, görmeyi ciddi şekilde tehdit eden bir göz problemidir. Orta yaş ve üzerinde daha sık olmak üzere her yaşta ortaya çıkabilir. Acil olarak tedavi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Retina DekolmanıDekolman nedir ve nasıl oluşur? Retina gözün art kısmını örten ve görme olayının meydana geldiği hudut katmanıdır. Gözün art kısmını bir balonun su ile doldurulması üzere VİTREUS denilen göz jeli doldurur. Bu jel yani vitreus tüm retinaya yapışıktır. Yaşlandıkça bu jel sıvılaşıp...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Retina dekolmanı nedir? Gözün iç yüzeyini bir çarşaf gibi saran ve görme sinyallerini oluşturan ince sinir tabakasına retina denir. Retina dekolmanı ise, retinanın yapıştığı dokudan ayrılıp kalkması sonucu oluşan hastalıktır. Retinanın ayrışması çoğunlukla retinada meydana gelen yırtılma ve bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
İnsanları dünyaya bağlayan pencere olarak nitelendirebileceğimiz gözlerimiz, beş duyu organımız arasında öğrenme ve algılama yeteneğimizin yüzde 80’ini borçlu olduğumuz en önemli duyu organımızdır. En hassas organlarımızdan olan gözlerimiz aynı zamanda çok karmaşık bir yapıya da sahiptir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
İnsanları dünyaya bağlayan pencere olarak nitelendirebileceğimiz gözlerimiz, beş duyu organımız arasında öğrenme ve algılama yeteneğimizin yüzde 80’ini borçlu olduğumuz en önemli duyu organımızdır. En hassas organlarımızdan olan gözlerimiz aynı zamanda çok karmaşık bir yapıya da sahiptir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
Üst Alt