Romatizma Türleri Nelerdir

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
416,383
Çözümler
1
Tepkime
16
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
255,000
Romatizmanın 200 den fazla çeşidinin olduğu bilinmektedir. Romatizma türleri içerisinden gruplandırma yaparak bu hastalığı temel şekilde çeşitlendirebiliriz. Başta eklem bölgeleri olmak üzere, kaslarda ve kemiklerde meydana gelen iltihaplanmalara romatizma denilir ve oluştukları yere göre gruplandırılırlar.

Osteoartrit

En sık görülen romatizma türü bu gurupta yer alır ve kemiklerin birleşim yerlerindeki kıkırdaklar da hasar oluşması şeklinde açıklanabilir. Kıkırdaklar zaman içinde deforme olur ve kemikler birbirlerine değerek kemiksel şekil bozukluklarına sebebiyet verirler. Söz konusu bölgelere iltihap yerleşir. Bu romatizmayı tetikleyen unsurlar arasında fazla kiloya sahip olma, zorlayıcı sporlar ile uğraşma ya da ağır işlerde çalışma sayılabilir. En sık rastladığımız bölgeler ise bilek, diz, boyun bölgesi, kalça kemikleri, parmaklar ve bel çevresidir. Osteoartrit belirtileri oluştukları yere ait eklemlerde şişlik, ağrı, şekil bozukluğu, ağrı, hareketlerde zorlanma, hassaslaşan eklem bölgeleridir.



Eklem İltihabı

Tıp dilinde Romatoid Artrit olarak isimlendirilirler. Genellikle eklemlerde hissedilir. Temel nedeni bağışıklık sistemlerinde meydana gelen sorunlardır. Bu sorunlar iltihap oluşumuna nende olurken oluşan iltihaplar eklemlerde birikir. İltihapların toplandığı eklemlerde ağrılar, dokusal değişimler ve şişlikler şeklinde gözlemlenebilir. Kalıcı hasarlara zemin oluşturduğu için sakatlayıcı türde romatizma olarak bilinmektedir. Belirtileri ateş, eklemlerdeki değişimler ve hissedilen ağrılar, doku bozuklukları, yorgunluk ve halsizlik hissidir.



Lupus

Halk dilindeki ismi deri tüberkülozudur. Lupus da bağışıklık sisteminin zayıflaması üzerine oluşur. Teşhis edilebilmesi için kan testine ihtiyaç duyulur. Lupus romatizma belirtileri saç dökülmesi, eklem bölgelerinde ve çevresinde sertlik ya da doku bozulumları, güneşe karşı aşırı hassasiyet, göğüs ağırsı, kan pıhtılaşma sorunları, halsizlik ve yorgunluk, başta böbrek olmak üzere iç organlarda oluşan sağlık problemleri sayılabilir.



Ankilozan Spondilit

Kemiklerde görülen bir romatizma hastalığı sınıfları içerisinde incelenirler. Genellikle leğen kemiği, bel kemiği ya da kalça kemiğinde görülen bir rahatsızlıktır. Temel nedeni omurgada yaşanan rahatsızlıktır. Omurgalarda sertleşme veya sabitlenme gibi durumlarda ortaya çıkan ve iltihaplı romatizma şekli olup günlük aktivitelerin özellikle eğilme işlemlerinin geçtiği alanlarda zorluklar yaşatır. Kalça ve bel bölgesindeki şiddetli ağrılar, özellikle oturma pozisyonundan ayağa kalkış sırasında yaşanan zorluk, boyun bölgesi ile kürek kemiği arasında kalan bölgedeki ağrılar başlıca belirtilerini oluşturmaktadır.
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Üst Alt