Samsunun Yöresel Yemekleri - Samsun Yemekleri

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
414,272
Çözümler
1
Tepkime
15
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
252,565
Samsunun Yemek kültürü,samsun yemekleri,samsunun yemek tarifleri,samsunun yöresel yemekleri
Samsun'un yemeklerinde mısır lahana ve kuru fasulye ağırlık kazanmaktadır. Etli pirinçli ve hamurlu yiyecekler yaygındır. Kaz tavuk ördek gibi kümes hayvanları geleneksel beslenmede önemli bir yer tutar. Lorgon Kırçan Kaldırayak Madımak Nünük gibi bitkilerden kavurma ya da çorba yapılır.

Samsun Yöresine ait yemekler arasında Tir (Kaz Yufkası) Yer Pancarı (Yazı Pancarı) Mısır Çorbası Yoğurtlu Çorba Mercimekli Bulgur Pilavı Keşkek Karalahana Çorbası Hamsili Ekmek Hamsili Pilav (İli Pilav) ve Kocakarı Gerdanı (Burma) sayılabilir.



Böbrek Sote

1 kg dana böbreği
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adt iri kuru soğan
2 adet olgun domates
Tuz
Kekik

Böbrek ince ince doğranır bir çorba kaşığı tereyağı ve sıvıyağda rengi dönene kadar kızartılır diğer tarafta ince kıyılmış kuru soğan kalan bir çorba kaşığı tereyağında pembeleştirilir üzerine rendelenmiş domates tuz ve kekik eklenir bir taşım pişirilir kızarmış böbreğin üzerine dökülür 10 dakika kadar birlikte pişirildikten sonra servise sunulur.



Fasulyeli Mısır Çorbası

1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı kuru mısır
1 su bardağı yoğurt
5 su bardağı su
1 çorba kaşığı un
tuz
Üzeri İçin;
2 çorba kaşığı tereyağı

Mısır ve fasulye akşamdan ayrı ayrı ıslatılır. Ertesi günü ıslatma suyu ile haşlanır suyu süzülmez diğer tarfta yoğurt su un ve tuz iyice çırpılır haşlanmış kuru fasulye ve mısır bir tencerede birleştirilir üzerine yoğurtlu karışım dökülür orta ateşte sürekli karıştırarak bir taşım pişirilir. Servis yapılacağı sırada üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir.




Kıymalı Karalahana

1 demet karalohananın yapraklarını yıkayıp doğrayın. Kaynar suda haşlayıp suyunu süzün. 4 adet kuru soğanı kıyıp 3 çorba kaşığı tereyağında kavurun. 250 gr kıyma ve 2 çorba kaşığı salça ilave edin. Tuz ve 1 kahve fincanı yıkanmış pirinç ekleyip karıştırın. 1 kahve fincanı su ilavesiyle pişrip sıcak olarak servis yapın.


Peynirli ve Cevizli Mantı

6 kişilik Gerekli malzeme:
1 kg un
Aldığı kadar su
İç malzeme;
500 gr kıyma
2 adet kuru soğan
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
1 kase ufalanmış beyazpeynir
1 kase çekilmiş ceviziçi
tuz

Unu aldığı kadar su ilave ederek yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapıp oklava ile 1-2 cm kalınlığında açın. Yufkayı 5 santimetrekarelik parçalara kesin.
Kıymayı ince kıyılmış soğan ve tuz ile birlikte 1 çorba kaşığı yağda kavurun. Kare kestiğiniz hamurların içine kavrulmuş soğanlı etten bir miktar koyarak üçgen şeklinde kapatın. Kenarlarını bastırarak yapışmasını sağlayın.
Bir tencerede bol miktarda suyu kaynatın. Hamurları 20 dakika kadar haşlayıp kevgirle sudan alın. Servis tabağına koyun. Kalan tereyağını biber salçası ile eritip kızdırın. Mantının üzerîne gezdirin. Üzerine ufalanmış peynir ve ceviziçi serperek servis yapın.


Yanıç

6 kişilik Gerekli malzeme:
1 kg ıspanak
3 adet rendelenmiş kurusoğan
300 gr yağsız kıyma
1 kg un su tuz karabiber
2 çorba kaşığı tereyağı

Ispanakları yıkayıp ince ince kıyın. Kaynar suda haşlayıp süzün. Sıkarak suyunu çıkarın.
Tereyağını eritip soğan kıyma ve ıspanağı kavurun. Tuz karabiber ekleyin.
Unu aldığı kadar su ile yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında hamur yapıp portakal iriliğinde parçalara ayırın. Her birini merdane ile açın. İçine kıymalı karışımdan koyup gözleme şeklinde kapatın. Kızgın sacın üzerinde iki taraflı pişirin. Sıcak olarak servis yapın.



Böbrek Kavurma

6 kişilik Gerekli malzeme:
1 kg dana böbreği
4 çorba kaşığı tereyağı
2 adet rendelenmiş kurusoğan
1 su bardağı domates suyu
Tuz
kekik

Dana böbreği ince ince dilimleyin. 3 çorba kaşığı tereyağında rengi değişene kadar çevirerek kızartın.
Rendelenmiş kurusoğanı ilave edip kekik ve tuz ekin. 1 çorba kaşığı tereyağı ve 1 su bardağı domates suyu ekleyerek hafif ateşte 10-15 dakika pişirip sıcak olarak servis yapın.



Nokul Bafra

Kullanılacak Malzemeler
İçi için: 1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 kase sıvı yağ
İçi için: 1 su bardağı şeker
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı silme tuz
1 çay bardağı şeker
2 yumurta (1 tanenin sarısı üzerine sürülecek)
1 paket yaş maya
alabildiği kadar un
İçi için:
1 su bardağı kuru sarı üzüm

Hazırlanma Şekli
Ilık su ile mayayı erittikten sonra unun ortasını açıp mayalı suyu sütü yarım çay bardağı yağı 1 çay bardağı şekeri 1 yumurtayı 1 yumurta akını ve tuzu ilave ederek kulak memesinden biraz sert bir hamur yapana kadar yoğuralım. Hamurun üzerine bolca un sepeleyip temiz bir bez örttükten sonra mayasının gelmesi için üzerini sofra beziyle kapatalım.(yoğurt mayalarken yaptığımız gibi)
Diğer tarafta derin bir kaba ceviz üzüm ve şeker koyup güzelce harmanlayalım.
Hamurun mayası geldikten sonra hamuru portakal büyüklüğünde bezelere ayıralım. Açmaya başlamadan önce bezenin altını ve üstünü unlayalım ki hamur oklavaya yapışmasın. Her bir bezeyi oklavayla yufka büyüklüğünde fakat ondan daha kalın (bıçak sırtı kalınlığında) açalım. Kasedeki sıvı yağ ile yufkanın üzerini bolca yağlayalım. Harmanlanmış iç malzemeyi yağlanmış yufkanın üzerine bolca serpeleyelim. (Kaç tane beze varsa malzemeyi de hepsine yetecek kadar eşit paylaştıralım) Yufkanın bir kenarından sarmaya başlayarak rulo yapalım. Ruloyu bıçakla 4-5 cm. uzunluğunda keselim. Yağlanmış tepsiye aralıksız olarak yanyana sıralayalım. Diğer bezelerlede aynı işlemleri yaptıktan sonra tepsideki nokulların üzerine yumurta sarısından sürerek kızgın fırına verelim. Fırının ısısına göre 35-40 dakika sonra nokulları fırından cıkarıp sıcağıyla sofra bezine koyup sararsanız daha güzel ve yumuşak olur.Afiyet olsun..
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Benzer konular

  • Soru
ordunun yöresel yemekleri nelerdir - ordunun yöresel yemekleri hakkinda bilgiler - ordunun yöresel yemeklerinin tarifleri MAHALLİ YEMEKLERİMİZ Sarma Pancar Diblesi Turşu Pancar Döşemesi Fasulye Turşusu Taflan Turşusu Melocan Hamsi Kaygana Kirmit Töngel Turşusu Sakarca Ordu ilinde Türk...
Cevaplar
0
Görüntüleme
41
  • Soru
Espiye Yöresel Yemekleri ISIRGAN PÜRESİ: Malzeme: 750 gr. Isırgan Otu, 1.5 bardak mısır unu veya buğday unu, 8 sap pezik yaprağı, 10-15 kök yeşil nane, 2 baş sarımsak ve yeteri kadar tuz. Isırgan ve pezik (şeker pancarı yaprağına benzer) yıkandıktan sonra bir tencere suya tuz eklenerek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
31
  • Soru
Samsun Yöresel Yemekler, Samsunun Yemekleri, Samsun Yöresi Yemekleri SAMSUN'UN BELLİ BAŞLI YEMEKLERİ OYMAAĞAÇ KEBABI Adını verdiği Oymaağaç köyünde yapılan "Oymaağaç kebabı" Mayıs-Kasım ayları arasında yapılarak hem sıcak hem soğuk olarak yenir. Oğlak etinden yapılan kebap Vezirköprü'nün en...
Cevaplar
0
Görüntüleme
34
  • Soru
BAYBURT YEMEKLERİ Yemekler kültürümüzün bir parçası olarak asırlardan beri devam eden geleneksel bir yapının günümüzdeki uygulamasıdır . Bayburt yöresel yemeklerinde görülen genel özellik , un ve una bağlı yemeklerle , etli yemeklerin sebze ve zeytinyağlı yemeklerden çeşit olarak daha fazla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
DAMAK ZEVKİNİ PESTİLDE YAŞAMAK PESTİL--------------------------------------- Malzemeler :Taze dut, toz şeker, bal, süt, un, ceviziçi, fındık içi, fıstıkiçi Yapılışı : Dutlar büyük bir kazan içerisinde kaynatılır. Daha sonra posası süzülerek suyu çıkarılır. Cevizler kırılıp içleri ayıklanır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
31
Üst Alt