Sınav dönemi beslenmesi

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
416,383
Çözümler
1
Tepkime
16
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
255,000
Sınav Döneminde Beslenme

Üniversite sınavlarına sayılı günler kala tüm öğrenciler ve aileleri streste… Öğrencilerimizin hem kendilerini daha iyi hissetmesi hem de başarılarını arttırmak için doğru beslenmelerini sağlayarak sınav performanslarına katkıda bulunabiliriz.

Yoğun bir dönem geçirip stresle mücadele eden öğrenciler için sona yaklaşılan bu günlerde stres de had safhada olduğu için stresin yaratacağı karın ağrıları, mide bulantısı, iştahsızlık belirtileri görülebilir. Oluşan stresin azaltılması için her zaman olduğu gibi sağlıklı ve dengeli beslenme şarttır.

1- Omega 3 ün beyindeki işlevinin depresyonu ve stresi önlemede etkili olduğu da belirtilen bir bulgudur. Hafıza, öğrenme ve konsantrasyon kapasitesinin arttırılabilmesi için Akşam yemeklerinde derin su balıkları (somon veya levrek) tercih edilebilir. Ara öğünlere ekleyeceğiniz badem, ceviz ve fındık antioksidan içeriği ile omega3 ihtiyacını karşılar ve stresin yorgunluğun giderilmesinde de çok etkilidir.

2- Besin zehirlenmeleri riski olduğu için 3 gün öncesinde dışarıda yemek yenmemelidir, yenilmesi zorunlu ise mayonez, tavuk gibi çabuk bozulabilecek gıdalardan sakınılmalı, açıkta satılan gıdalar tüketilmemelidir.

3- Strese karşı etkin olan yumurta, süt, ıspanak, havuç, kayısı gibi besinlerde bulunun A vitamini ve tahin, kurubaklagil, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan E vitaminin tüketilmesi sınav döneminde stresin azaltılmasında etkili olacaktır.

4- Sabah kahvaltı eden kişilerin başarı oranlarının ve dikkat düzeylerinin yüksek olduğu Yapılan araştırmalarda görülmüştür. Bu yüzden güne kahvaltı ederek başlamak önemlidir. Sınava gitmeden önce yapacağınız kahvaltının çok ağır olmamasına özen gösterin. Yumurta, peynir, domates, salatalık, tam tahıllı ekmek ve 1 kaşık bal veya tahin-pekmez ile 1-2 adet ceviz ve kuru meyveden oluşan kahvaltı güne enerjik başlamanızı sağlar.

5- Kahvaltının yanında içeceğiniz yasemin veya papatya çayı sinirlerinizin yatışmasına ve gerginliğinizin yatışmasına yardımcıdır. Aynı zamanda adaçayı hafızayı güçlendirir diğer bir taraftan hazımsızlık ve boğaz ağrılarına da iyi gelmektedir.

6- Başarının şeker tüketimiyle artacağı bilinen en büyük yanlışlardandır… Kan şekerini hızla yükseltmeyen diğer şeker kaynakları olan meyve, kepek ekmek, kepekli makarna, bulgur, yulaf gibi şeker kaynaklarının tüketimi gerekmektedir.

7- Sınav döneminde kafeinli ve asitli içeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durmak gerekir. Kafeinli gıdaları (çay, kahve ve kola) içmek kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olur. Kolalı içeceklerde bol miktarda kafein içerir. Bunların yerine antioksidan değeri yüksek, C vitamini içeren kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çayları tüketmek daha doğrudur.

8- Bir gün öncesinde çok yağlı, ağır gıdalar yerine protein, karbonhidrat, yağ dengeli hafif gıdalar tercih ediniz. Yağsız et, yoğurt, salata, sebze yemeği ve tam tahıllı ekmekten oluşan öğünler dengelidir.

9- Sınav sırasında şekerli gıdalar tüketmeyiniz. Kan şekerinizin düşmemesi için küçük peynir ve domatesli kepekli sandviç, kepekli bisküvi, paket süt, su gibi besinler tüketiniz.
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Benzer konular

  • Soru
Doğru BeSLenme SınaV Başarısını EtkiLiyor ! Sınav stresi birçok yeme davranış bozukluğunu beraberinde getirebiliyor. Stres ile gelişen yeme davranış bozukluğu beraberinde kilo kayıpları, aşırı kilo alma, mide bulantısı, kabızlık, baş dönmeleri gibi birçok sağlık problemine sebep olabiliyor. Bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Çocuklarda Beslenme - Sınav Dönemi - Çocuklarda Sınav Dönemi Beslenme SINAV DÖNEMİNDE BESLENME SINAVDA BAŞARILI OLMAK İÇİN DOĞRU BESLENME ŞART! Okul yıllarından itibaren ,hayatımızın birçok döneminde ,gerek eğitim gerekse iş hayatımızda, hepimiz için farklı amaçlar taşıyan bir dolu sınava...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Sınav öncesi, sınav sabahında ve sırasında hangi besinleri ne miktarda yemek gerekiyor... Sınav stresi birçok yeme davranış bozukluğunu beraberinde getirebiliyor. Stres ile gelişen yeme davranış bozukluğu beraberinde kilo kayıpları, aşırı kilo alma, mide bulantısı, kabızlık, baş dönmeleri gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Sınav öncesi, sınav sabahında ve sırasında hangi besinleri ne miktarda yemek gerekiyor... Sınav stresi birçok yeme davranış bozukluğunu beraberinde getirebiliyor. Stres ile gelişen yeme davranış bozukluğu beraberinde kilo kayıpları, aşırı kilo alma, mide bulantısı, kabızlık, baş dönmeleri gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler gelecekleri için çıktıkları yolda fazlasıyla emek vererek ilerlerken yeterli ve dengeli beslenmeyi de günlük düzenlerine yerleştirirlerse hem sınav başarıları artacak, hem de ruhsal durumları iyileşeceğinden stresleri azalacaktır. Bu sebeple hem...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Üst Alt