Turkiye'de Hangi Tarımsal Uretimler Yapılır?

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
416,383
Çözümler
1
Tepkime
16
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
255,000
Turkiye'de Hangi Tarımsal Uretimler Yapılır?
Turkiye'de Tarımsal Uretimler
Turkiye Tarımı



Fındık: Ilıman iklim bolgelerinin bitkisidir Kış sıcaklığının 56°C, yaz sıcaklığının da 20 25°C olduğu ve yıllık 10001500 mm yağış alan, ılıman ve serin iklim bolgelerinde yetişir Don olayı ve yaz kuraklığı verimi duşurur

Turkiye'de fındık tarımı, Karadeniz kıyılarında yaygındır Ozellikle Ordu, Giresun ve Trabzon illeri uretimin yarısından coğunu sağlar Daha sonra, Bolu ve Zonguldak illeri gelir Karadeniz Bolgesi toplam uretimin yuzde 80'den fazlasını karşılar Marmara Bolgesi'nde de Sakarya ve İzmit cevresinde fındık uretimi yapılır

Turuncgiller: Narenciye adı da verilen bu urunler portakal, mandalina, limon, greyfurt ve turunctan oluşur Anavatanı Guneydoğu Asya'dır Soğuğa karşı cok hassastırlar Kışın sıcaklığın 0°C nin altına duşmediği bolgelerde yetişebilir Ayrıca, yuksek sıcaklık ve bol su isteyen bir bitkidir

Bu ozelliğinden dolayı turuncgil tarımı deniz kenarlarında yaygın olarak gorulur Akdeniz Bolgesi'nin kıyı kesimi uretimin yuzde 85'ini verir Geri kalanı ise Ege kıyılarındaki Muğla, İzmir, Aydın illeri sağlar Kışları ılık gectiğinden bir miktar da Rize kıyılarında yetiştirilir

İncir: Anavatanı Doğu Akdeniz kıyılarıdır Kışların ılık, yazların sıcak gectiği, yıllık yağışın 600 700 mm olduğu denizel iklimlerde rahatca yetişebilir Soğuğa karşı hassas olduğundan ic bolgelerde fazla yetiştirilemez

İncir, en fazla Ege Bolgesi'ndeki Aydın ve İzmir cevresinde uretilir (yuzde 90) Bundan başka, az miktarda Akdeniz ve Karadeniz kıyıları ile, Guney Marmara ve G Doğu Anadolu'da uretilir

Uzum: Kışın 40°C sıcaklığa kadar dayanır Yazın sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğundan, Turkiye'de hemen her bolgede yetiştirilir Yazların yağışlı gecmesinden dolayı Karadeniz kıyılarında ve Doğu Anadolu'nun sıcaklığı yetersiz yuksek yerlerinde yetiştirilemez

Uretim en fazla Ege Bolgesi'nde yapılır G Doğu Anadolu, İc Anadolu, Marmara ve Akdeniz bolgelerinde de uretilir Ozellikle Ege Bolgesi'nde Manisa, İzmir, Denizli yorelerinde uretilen cekirdeksiz uzum kurutularak onemli bir kısmı ihrac edilir Uzum, soğuğa ve kuraklığa dayanıklı olduğundan, ulkemizde elma ile birlikte en yaygın olan meyvedir

Elma: Turkiye'de uzumle birlikte en cok yetiştirilen bir meyvedir Cicek acma doneminde duşuk sıcaklıklardan etkilenir Diğer donemlerde 35°C ye kadar dayanabilir Az kirecli ve derin topraklarda yuksek verim sağlar

Elma uretimi, İc Anadolu'daki Niğde, Nevşehir, Konya cevresinde, Orta Karadeniz'de Amasya cevresinde, Akdeniz'de Isparta, Antalya ve Burdur cevresinde yaygındır

Muz: Tropikal bolge bitkisidir Yetişmesi icin yuksek sıcaklık ve bol nem gereklidir Duşuk sıcaklıklarda yetişemez ve don olayına karşı en hassas bitkidir Turkiye'de, yalnızca Akdeniz Bolgesi'nde AntalyaMersin arasındaki cok dar bir kıyı şeridinde tarımı yapılabilir

Antep fıstığı: Dunyanın oldukca sınırlı bolgelerinde yetişen ve meyvesi kuru yemiş olarak kullanılan bir bitkidir Yaz kuraklığına ve sıcaklığına dayanıklı bir bitkidir Turkiye'de en fazla Gaziantep, Şanlıurfa ve Siirt cevresinde uretilir

Kayısı: Turkiye'de karasal iklim bolgelerinin alcak yorelerinde yetiştirilir Kayısı uretimi en fazla Malatya, Elazığ, Konya, Ankara ve İzmir illerinde yapılır

Buğday: Orta kuşakta yarı kurak iklim bolgelerinde yetişen ve en yaygın uretilen tarım urunudur:

* İlkbahar doneminde filizlenmek ve buyumek icin yağış, yaz doneminde ise olgunlaşmak icin kurak ve sıcak bir ortam ister

* Kışların aşırı soğuk gecmediği yerlerde sonbaharda, Doğu Anadolu'nun soğuk yerlerinde ilkbaharda ekilir

* Akdeniz ve Ege kıyılarında Haziran ayında, İc Anadolu'da Temmuz'da, Doğu Anadolu'da Ağustosta hasat edilir

* Turkiye'de en fazla uretim İc Anadolu Bolgesi'nde yapılır Konya, Ankara ve Adana ise il olarak ilk 3 sırayı paylaşır

* Karadeniz kıyılarında yazların yağışlı gecmesinden, Doğu Anadolu'nun yuksek yerlerinde ise yazların serin gecmesinden dolayı uretilemez

Arpa: Turkiye'de buğdaydan sonra en cok uretilen tahıl urunudur Buğdaya gore, biraz daha soğuk ve kurak şartlarda ve nispeten mineral oranı az olan topraklarda yetişir Buğdaya gore, daha kısa surede olgunlaşır (80 90 gun) Bu nedenle buğdayın yetişmediği ErzurumKars platolarında 20002200 metreye kadar yetişebilir Uretim alanları genelde buğday ile paralellik gosterir Turkiye uretiminin yarıya yakın kısmını İc Anadolu karşılar

Cavdar: Tahıllar icerisinde soğuğa en dayanıklı olanıdır Bu nedenle, buğday ve arpanın yetiştirilemediği serin ve yuksek yerlerde yetiştirilebilir Ulkemizde en cok, İc Anadolu ve Doğu Anadolu bolgelerinde uretilir

Yulaf: Yulaf, sıcak ve kurak şartlarda uretildiği gibi, serin bolgelerde de yetişebilir Daha cok biskuvi ve yem sanayisinde kullanılır Daha cok İc Anadolu, Marmara ve Cukurova'da yetiştirilir

Mısır: Yaz doneminde yağış alan veya sulama yapılan sahalarda yetiştirilir En uygun iklim, yaz yağışlarının olduğu Karadeniz iklimidir Bu ozelliğinden dolayı arpa ve buğday tarımından farklılık gosterir

Mısır, Karadeniz kıyı şeridinde, Marmara'nın kuzey kesimlerinde tabii olarak yaz yağışlarıyla yetişebilirken, bunun dışındaki Akdeniz, Ege ve diğer ic bolgelerde yazın sulamayla yetiştirilir

Son yıllarda, mısırın yem ve yağ sanayisinde kullanımının artmasıyla, ozellikle Cukurova'da uretimi yaygınlaştı Bunun sonucunda da Akdeniz Bolgesi mısır uretiminde, Karadeniz Bolgesi'ni gecti

Pirinc (celtik): Yetişme suresi boyunca yuksek nem ve sıcaklık isteği var Turkiye'de uretim, genelde akarsu boylarında ve aluvyal ovalarda yaygındır Yetişme doneminde coğu zaman suyun icinde kalması gerektiğinden uretim zordur

En fazla, Edirne'de Meric ve Ergene nehirlerinin kenarlarında, daha sonra Samsun, Corum, Kastamonu, Adana, Diyarbakır gibi illerimizden gecen akarsu kenarlarında yetiştirilir


Tutun: Kırac toprakları seven, yetişme doneminde nem ve yuksek sıcaklığa ihtiyacı olan bir bitkidir Turkiye'nin genelinde iklim ve toprak yapısı tutun uretimine elverişlidir Fakat, kalitesinin azalmaması icin devlet ekim alanlarını belirler ve kaliteye gore fiyatlandırma yapar Bu yuzden uretimde yıllara gore dalgalanmalar azalıyor

Tutun uretiminin yuzde 50'den fazlası Ege Bolgesi'ndeki Manisa, İzmir, Denizli, Muğla ve Uşak gibi illerde yapılıyor Karadeniz Bolgesi'nde Samsun, Amasya, Tokat ve Sinop cevresinde, Guneydoğu Anadolu'da Diyarbakır, Siirt, Batman cevresinde, Marmara'da Balıkesir, Bursa cevresinde, Doğu Anadolu'da Malatya, Muş, Bitlis cevresinde de tutun uretimi yapılıyor

Pamuk: Yetişme doneminde yağış, olgunlaşma doneminde sıcak ve kurak iklim ister Urun verdiği donemlerde tabandan sulanması gerekir Bu donemdeki yaz yağışları urunun kalitesini duşurduğu icin Karadeniz kıyılarında yetiştirilemez
Ayrıca yuksek yaz sıcaklığı istediği icin, ic bolgelerde uretimi Akdeniz ve Ege bolgeleri kadar gelişmedi

Pamuk, ulkemizde en fazla Kıyı Ege ovalarında, Cukurova, Hatay, KMaraş ovalarında uretilir Bir kısmı da Guneydoğu Anadolu Bolgesi'ndeki ovalarda uretilir

Şekerpancarı: Turkiye'de şekerpancarı uretimi, 1926'da Uşak ve Alpullu şeker fabrikalarının yapılmasıyla başladı Şekerpancarının fazla sıcaklık isteği yoktur Ancak, yetişme ve urun verme doneminde tabandan sulanması gerekir Bu nedenle, uretim alanlarında mutlaka sulama imkanı gelişti Uretimi en fazla, İc Anadolu Bolgesi'nde yapılıyor Daha sonra Orta Karadeniz, Marmara, Doğu Anadolu ve İc Ege cevresinde uretiliyor Fazla yağıştan hoşlanmadığı icin Karadeniz kıyılarında, aşırı sıcak ve kurak olan G Doğu Anadolu'da ve yuksek gelir getiren urunler bulunduğundan Ege ve Akdeniz kıyı ovalarında yetiştirilmiyor

Cay: Tropikal iklim bolgelerinin tarım urunudur Nemli sıcak veya nemli ılıman iklim koşullarında tarımı yapılabilir

Turkiye'deki cay uretiminin tamamını Karadeniz Bolgesi karşılar Doğu Karadeniz'de Rize cevresi en onemli cay uretim merkezidir Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu illerinin yer yer 1020 kilometre icerilere kadar kıyı şeridinde, 300400 metre yuksekliklere kadar cay tarım alanları oluşturuldu Boylece cay tarım alanları genişledi

Haşhaş: Uyuşturucu yapımında kullanılmasından dolayı, devletin denetimi altında, sınırlı alanlarda ve az miktarda yetiştirilen bir bitkidir Ekim doneminde 78°C, olgunlaşma doneminde 12 13°C sıcaklık isteği vardır Kapsullerinin toplandığı donemler olan yaz mevsiminde yağış istemez Ulkemizde uretim, İc Ege'deki Afyon, Kutahya, Uşak, Denizli illerinden elde edilir

Ketenkenevir: Tropikal bolgelerin bitkisi olan ketenkenevirin liflerinden keten kumaşı ve kot bezi yapılır Ayrıca kenevir tohumundan, yağ cıkarımında faydalanılır Keten kenevirden uyuşturucu da yapıldığından devletin kontrolu vardır Keten kenevir uretimi daha cok, Batı Karadeniz'deki Kastamonu, Sinop ve Zonguldak cevresinde ve Marmara'da Kocaeli cevresinde yapılır
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Benzer konular

  • Soru
Turkiyede Hangi Bolgede Ne Yetişir ? TAHILLAR Buğday:İlk yetişme doneminde (ilkbaharda) yağış ister Olgunlaşma ve hasat doneminde kuraklık gerekirBu ozelliğinden dolayı Karadeniz kıyılarında tarımı yapılamaz Ayrıca duşuk sıcaklıklardan dolayı Doğu Anadolu Bolgesinin yuksek yerlerinde tarımı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
40
  • Soru
Turkiye'de Tarım Turkiye'de tarım urunlerinin yeri ve onemi Ulkemizde tarımın onemi nedir,tarımı etkileyen faktorler nelerdir? Bu ve benzeri sorularınızn cevaplarını başlık altında bulabilirsinizimagestarimurunlerininulkemizdekiyeriveoneminedir5afb483ac0fabpng Turkiyede tarımı etkileyen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
31
  • Soru
Marmara Bolgesinin Hikayesi nedir Marmara Bolgesi KONUMU SINIRLARI ve KOMŞULARI Ulkemizin kuzeybatısında yer alır Bulgaristan, Yunanistan, Karadeniz, Marmara ve Ege Denizleri, Karadeniz, Ege, İc Anadolu ve Karadeniz Bolgeleri ile komşudur ALANI VE NUFUSU Gercek alanı 67306 Km2 Ulke...
Cevaplar
0
Görüntüleme
28
  • Soru
Bamya yetiştiriciliği hakkında bilgi Bamyanın ozellikleri Bamya Yetiştiriciliği Bamya Korpe meyveleri taze ya da kuru sebze ve konserve olarak yenen bamyanın (Hibiscus esculentus) anayurdu Afrika'dır Ama bu bitki butun ılıman ve tropik iklimli bolgelerde yaygın olarak yetiştirilir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
  • Soru
Pamuk Nerde Yetiştirilir Pamuk Nerede Uretilir Pamuklar genellikle aluvyal ozellikli toprakları severler Yetişmek icin yuksek sıcaklığa gerek duymaktadırlar Yetişme zamanında bolca su gerekmektedir Hasat zamanındada kuraklık olması gerekmektedir Turkiyede uretimi; 1 Guneydoğu anadolu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
Üst Alt