Zayıflama programınızı sabote eden 10 yanlış

Bu Alanı Sizin İçin Ayırdık !

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
416,383
Çözümler
1
Tepkime
16
Puanları
308
İtibar
0
Yaş
36
Coin
255,000
Hepimiz hayatımızın bir periyodunda diyet yapmaya teşebbüs etmişizdir.Hele yaz yaklaştıkça ve ince kıyafetler dolapta alanını alıp da , çıkan göbekleri kamufle edecek bir şey kalmayınca o devir gelir akıllara diyet yapıp fitleşmek. Kimilerimiz bu süreci muvaffakiyet ile tamamlayıp etraftaki tüm dikkati üzerlerine çekmeyi başarırken kimilerimizin ise süreci kabusa döner. Aslında zayıflama programınızı kendi kendinize sabote ettiğinizin farkında mısınız?

Zayıflamanızı daha kolay hale getirebilmek için;

1.İlk aşama; kesinlikle diyetisyene başvurun. İstikrarlı ve seri bir formda zayıflamak istiyorsanız bir program takip etmelisiniz. Bu süreçte ne yiyeceğiniz ve ne kadar yiyeceğiniz net olmalı. ‘Öğün saatim gelince ne bulursam yanım lakin az tarafım. ’ derseniz daha baştan kaybettiniz demektir. Diyetisyeniniz ile bir arada hazırlayacağınız programa nazaran öğünlerinizi planlamalı , sofraya oturmadan evvel hangi besinden ne kadar yiyeceğinize evvelce karar vermelisin.

2.Sıra mutfak alışverişinde. Ilmî olarak kanıtlanan bir şey var ki; aç karnına yaptığınız alışverişte sepetinizin ne kadar kalorili yiyeceklerle dolu olacağıdır. Yemekten sonra kalemi kağıdı elinize alın , bir alışveriş listesi oluşturun ve alışverişlerinizde bu listeye riayet etmeye ihtimam gösterin. Yoldan çıkmanıza sebep verecek reyonların en uzağından geçmeye çalışın.

3.Kalorisiz hiçbir yiyecek yoktur. Meyveyi bile gereksiniminizden ziyade yiyorsanız yağlanmaya yol açar. Lakin bir çok kişinin temel sorunu farkında olmadan yemektir. ‘Ara saatim, kuru kayısı yiyeceğim.’ diye başladığınız ara öğünün ahir bir paket kuru kayısı bitmiş olabilir. Size önerilen ölçüsü ayırıp geri kalanını sonraki öğünlerde tüketmek üzere ortadan kaldırın. Birebir unsur yemek sofrasında da beğenilen.Yemeyi planladığınız kadar tabağınıza alın.Ortadan atıştırarak ne kadar yediğinizi tespit edemezsiniz.

4. İki tıp açlık vardır. Birincisi fizyolojik açlık yani karın açlığı. Şayet size önerilen üzere hengamında ve size önerilen kadar yiyorsanız fizyolojik açlıkla ilgili pek sorun olmayacaktır. Fakat en zoru ruhsal açlık. Gözünüzü de doyurmak ve yediğiniz ölçüden tatmin olmak çok daha değerli. Kocaman bir tabakta yumruk kadar bir et çok had bozucu durur . Halbuki küçük bir tabakta yanında bolca zerzevat garnitür olan bir et tabağı büyük bir porsiyon yiyormuşçasına sizi mesrur edecektir. Tabaklarınızı ve bardaklarınızı küçültün.

5.Yemeğiniz bitince sofrayı terk edin. Sofrada uzun seremonilerle yenen bir yemek diyete olan tahammülünüzü azaltır. Muhabbet kısmını yemek sofrası dışında çayınızı yudumlarken yapabilirsiniz.

6.Yemeklerinizi yavaş ve çok çiğneyerek yemeye ihtimam gösterin. Tahminen değiştirilmesi en çetin alışkanlıklardan biri budur lakin bir mühlet kurallara uyup tıpkı davranışı devam ettirdiğiniz sürece alışkanlık haline gelecektir.Tokluk sinyallerinin dimağa ulaşması için gerekli müddet 20 dakika kadardır. Bu müddette ne kadar süratli tarafsanız mideyi o kadar gereksiz doldurmuş olursunuz.

7.En büyük kaçamaklar umumide sofrayı hazırlarken yada sofrayı toparlarken yaptığımız atıştırmalardır. İsterseniz her seferinde kağıda ekstra neler atıştırdığınız yazın. Önünüze çıkacak rakamın inanamayacağınız boyutlarda olduğunu göreceksiniz.Böyle bir huyunuz varsa bunu kesmek bile size kilo verdirir.

8. Çok sevdiğiniz fakat kalorisi yüksek yiyeceklerin acilen ulaşabileceğiniz noktalarda olmamasına çalışın. Asla dayanamayacağınız bir kalıp İsviçre çikolatası çalışma masasının çekmecesinde dururken ya da mutfak rafları abur cuburlarla dolu iken bu programı sürdüremeyeceğiniz gün üzere açık. Sizden ne kadar uzak dururlarsa iradenize yenik düşme talihiniz o kadar az olacaktır.

9. Diyet yapamamanızın temel nedeni açlık değil, kalorili yiyeceklere olan tutkunuz ve bağlılığınız ise ve her mutsuzluk ya da haddinden fazla mutluluğunuzda çok sevdiğiniz şekerlemelere, çikolatalara sarılıyorsanız bunun ismi ruhsal yemektir.Lütfen tüm dertlerinize bir beslenme bilirkişisinin derman olamayacağını bilin.Stres idaresini öğrenmek üzere yeme davranışı bozukluğu üzerinde uzmanlaşmış bir psikologdan yardım alın.

10.Bayanlarda adet periyodu, teste hazırlanma periyodu yada iş yoğunluğumuzun , stresimizin arttığı periyotlarda münhasıran karbonhidratlı yiyeceklere karşı olan eğilimimiz artabilir. Bu devirlerde etrafınızda salatalık, iceberg, minik elma dilimleri üzere kalorisi düşük atıştırmalıklar da bulundurun.
 

Yorum yapmak için hesap oluşturun veya giriş yapın

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir

Hesap Oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Bu kolay!

Giriş Yap

Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın.

Üst Alt